Zastanawiasz się czym jest wino naturalne? To największy hit ostatnich lat!

Wino naturalne to trunek, który zdobywa coraz większą popularność wśród koneserów i miłośników wyśmienitego smaku. Istotną cechą win naturalnych jest to, że nie zawierają one żadnych dodatków chemicznych oraz sztucznych substancji, co czyni je szczególnie atrakcyjnymi dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia oraz naturalność produktów.

Wina tradycyjne, a naturalne 

Jedną z kluczowych różnic między winem naturalnym, a winem produkowanym w sposób tradycyjny jest to, że proces produkcji win naturalnych opiera się na minimalnej interwencji człowieka. Zaawansowane technologie i sztuczne dodatki stosowane w przypadku tradycyjnego wina mają na celu poprawę smaku, koloru i aromatu trunku. Natomiast w przypadku wina naturalnego, w trakcie procesu produkcji nie są stosowane żadne chemiczne dodatki, co pozwala na zachowanie naturalnego smaku i aromatu.

Rodzaje win naturalnych 

Istnieje wiele rodzajów win naturalnych, a ich różnorodność polega na zastosowaniu różnych składników, technik produkcji oraz czasie leżakowania. Do najpopularniejszych odmian win naturalnych należą wina białe, różowe i czerwone. W zależności od regionu, w którym są produkowane, mogą mieć one zupełnie inny smak i aromat. Co ciekawe, ostatnio na popularności zyskały także pomarańczowe wina naturalne! 

Czy wino naturalne jest zdrowe? 

Tego pytania nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Wino naturalne zawiera wiele wartościowych składników i brak jakichkolwiek sztucznych dodatków, jednak nadal jest to alkohol, który w nadmiarze negatywnie wpływa na nasze zdrowie.

Jest cała gama zalet wynikająca z produkcji win naturalnych. Zatem do najważniejszych informacji można zaliczyć to, że tego rodzaju wina są produkowane z winogron hodowanych w zgodzie z zasadami ekologicznymi, bez użycia pestycydów, chemikaliów i sztucznych nawozów. Co więcej, wino naturalne jest fermentowane bez stosowania sztucznych drożdży i innych dodatków, co pozwala na rozwój naturalnych aromatów i smaków. Butelkowanie jest następuje bez filtracji, co oznacza, że zawiera naturalne osady i może zmieniać smak i aromat w czasie.