Negroni week! Sprawdź, czy wiesz co to za koktajl!

Lato, słońce i włoskie apreritvo! Zastanawiacie się jak smakuje negroni? To włoskie, wytrawne wakacje w szkle…

Negroni to jeden z najbardziej klasycznych i rozpoznawalnych koktajli na świecie. Ten alkoholowy trunek o gorzkim smaku, składa się z trzech głównych składników: wermutu, ginu i Campari. Pomimo swojej prostoty, negroni ma bogatą historię i jest często wybierany przez miłośników koktajli na całym świecie.

Negroni – pochodzenie 

Negroni ma swoje korzenie we Włoszech, a konkretnie w Florencji. Drink ten został stworzony kilkadziesiąt, jak nie kilkanaście lat temu i nadal jest uwielbiany przez wszystkich fanów, wszelkich wytrawnych alkoholi! 

Jak zrobić negroni? 

Aby zrobić negroni, potrzebujesz równych ilości trzech składników: ginu, wermutu czerwonego i Campari. Najlepsze efekty osiągniesz, używając jakościowych alkoholi. Wszystkie składniki należy umieścić w szklanicy barmańskiej, następnie zasypać kodem i dokładnie wymieszać. Na koniec, trzeba przelać mieszankę do odpowiednio dobranego szkła i pomarańczowym zestem.

Negroni, a zdrowie 

Negroni, ze względu na swoją gorzką nutę, jest często wybierany jako aperitif – napój podawany przed posiłkiem, w ramach podjudzania apetytu. Ponadto, Campari, jeden z głównych składników negroni, zawiera ziołowe elementy, które mogą pomóc w procesie trawiennym. 

Do czego pasuje negroni? 

Pod względem gastronomicznym, negroni jest dobrym towarzyszem dla serów, oliwek, orzechów i innych przystawek. Jego wyrazisty smak doskonale komponuje się z pikantnymi i słonymi potrawami. Można go również podać z owocami morza lub daniami z grilla.

Negroni, dzięki swojej unikalnej kombinacji składników, smakuje wyjątkowo i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych drinków na świecie. To klasyczne połączenie ginu, wermutu i Campari zachwyci każdego miłośnika koktajli.