Obalamy mity! Lód wcale nie sprawia, że dostajesz mniej alkoholu! Sprawdź jak to działa!

Od lat panuje przekonanie, że dodawanie lodu do drinków w barze sprawia, że otrzymujemy mniej alkoholu. Czas obalić to twierdzenie, gdyż zupełnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Jak przyrządzamy koktajle?

Zaczynamy od przygotowania szkła oraz składników zgodnie z podaną recepturą. Mówimy zarówno o koktajlach autorskich, jak i tradycyjnych. W końcu każde Daiquiri ma smakować tak samo, prawda? 

Następnie zgodnie z przepisem, przygotowujemy dla was napoje. 

Metody serwowania

W zależności od rodzaju waszego koktajlu, może on być stirowany, shakowany, budowany czy mieszany i już w tym procesie lód odgrywa kluczową rolę! Używamy go nie tylko po to, aby schłodzić was napój, ale także, aby ochłodzić szkło, dzięki temu niska temperatura utrzyma się dłużej. Przecież kto chciałby pić ciepłą wódkę z cytryną i białkiem! 

Lód, a zawartość alkoholu w drinki

Już po powyższych opisach, każdy z nas może wywnioskować, że zawartość lodu w szklance, nie ma żadnego wpływu na ilość alkoholu w waszym drinku. Jednak sprawdźmy to jeszcze na przykładzie. Gdy przyrządzamy standardowe Negronii, jego proporcje wyglądają zawsze tak samo (chyba, że gość zażyczy sobie podwójne lub potrójne 🤓)

W jego skład wchodzi:

-30 ml ginu

-30 ml camparii 

-30 ml vermutu

Zatem niezależnie od tego czy w szklance znajduję się lód, czy też nie – zawartość alkoholu jest za każdym razem taka sama.

Im więcej lodu, tym lepiej!

Właściwie, warto też podkreślić, że im więcej lodu – tym lepiej! Zapytacie dlaczego…

Dlatego, że przede wszystkim większa zawartość lodu sprawi, że wasz koktajl dłużej będzie w odpowiedniej, niskiej temperaturze, a sam lód będzie się wolnej topił.

A czy ty znasz jakieś barowe mity, które chciałbyś rozwikłać? Daj znać!