Z Włoch do Polski, czyli jak Campari podbija krakowskie lokale!

Campari to jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholi na świecie. To włoski likier

Z gorzkich pomarańczy. Został stworzony przez Gaspare Campari w 1860 roku i od tego czasu stał się jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych alkoholi na całym świecie.

Campari – co to jest? 

Campari jest produkowany w mieście Novara w Północnych Włoszech. Głównym aromatem Campari jest destylat ziołowy, w którego skład wchodzi ponad 60 różnych składników, w tym gorzka pomarańcza, kora chinowa, kardamon i anyż. Campari jest często spożywany jako drink lub aperitif. 

Z czym pić Campari? 

Prawdziwy Włoch będzie pił ten trunek na lodzie lub z dodatkiem sody albo świeżo wyciąganego soku z pomarańczy. Jednak to nie wszystko! Campari wchodzi w skład klasycznych i najchętniej pijanych koktajli na świecie, takich jak: Negroni lub Americano.

Co wyróżnia Campari?

Jednym z największych atutów Campari jest jego wszechstronność. Jego gorzki smak, który wybija się naprzemiennie z ziołową słodyczą, sprawiaja, że pasuje do wielu różnych potraw i napojów. Można go pić jako samodzielnie lub łączyć z innymi napojami, takimi jak rum, gin lub wódka.

W przypadku obiadów i kolacji, we Włoszech najczęściej spotkamy się z tradycją spożywania kieliszka Campari przed posiłkiem, w ramach usprawnienia trawienia. 

Stai bene, bevi Campari!

Czekamy na was Piecu z kieliszkiem w ręku!