Zastanawiasz się co to jest vermut? To trunek, który podbije twoje kubki smakowe!
Słodki, aromatyzowany napój alkoholowy to właśnie vermut. Zwyczajowo produkowany jest z białego wina i różnorodnych ziół. Jest to często stosowany składnik koktajli, ale można go również pić samodzielnie lub z dodatkiem sody.
Jak się robi vermut?
Proces produkcji vermutu zaczyna się od zbioru i przetwarzania winogron w winiarni. Następnie wino jest mieszane z alkoholem spirytusowym i ziołowymi ekstraktami, w tym gorzkim anyżem i artemizją. Vermut jest następnie przechowywany w beczkach dębowych, co pozwala na dojrzewanie i rozwój kompletnego smaku.
Jakie są rodzaje vermutu?
Na świecie mamy dwa, podstawowe rodzaje vermutu – słodki i wytrawny.
Słodki ma większą zawartość cukru i jest zwykle używany w deserowych koktajlach, wytrawny zaś natomiast jest zdecydowanie mniej słodki. Najczęściej stosuje się go w koktajlach bazujących na ginie lub wódce.
Vermut przed jedzeniem?
Vermut jest zwykle podawany jako aperitivo, co oznacza, że jest to lekki napój, który najczęściej spożywa się przed jedzeniem. Można go również pić jako digestivo, wspierając proces trawienny po posiłku.
Z czym to się je?
Vermut bardzo często jest podawany z sokiem pomarańczowym lub z sodą. Świetnie sprawdza się także przy klasycznych przekąskach, takich jak: oliwki, sery i wędliny.
Jakie są koktajle z vermutem?
Do flagowych koktajli, które zawierają vermut, należą oczywiście, wszystkim znane klasyki, czyli:
-Martini
-Negroni
-White Negroni
-Manhattan
Ze względu na moc swoich aromatów, vermut jest atrakcyjnym produktem dla naszych miksologów! Jeśli chcesz spróbować autorskiego koktajlu z vermutem, wpadnij do nas wieczorem! Stworzymy dla ciebie coś specjalnego!