Zastanawiasz się co to jest vermut? To trunek, który podbije twoje kubki smakowe!

Słodki, aromatyzowany napój alkoholowy to właśnie vermut. Zwyczajowo produkowany jest z białego wina i różnorodnych ziół. Jest to często stosowany składnik koktajli, ale można go również pić samodzielnie lub z dodatkiem sody.

Jak się robi vermut?

Proces produkcji vermutu zaczyna się od zbioru i przetwarzania winogron w winiarni. Następnie wino jest mieszane z alkoholem spirytusowym i ziołowymi ekstraktami, w tym gorzkim anyżem i artemizją. Vermut jest następnie przechowywany w beczkach dębowych, co pozwala na dojrzewanie i rozwój kompletnego smaku.

Jakie są rodzaje vermutu?

Na świecie mamy dwa, podstawowe rodzaje vermutu – słodki i wytrawny

Słodki ma większą zawartość cukru i jest zwykle używany w deserowych koktajlach, wytrawny zaś natomiast jest zdecydowanie mniej słodki. Najczęściej stosuje się go w koktajlach bazujących na ginie lub wódce. 

Vermut przed jedzeniem?

Vermut jest zwykle podawany jako aperitivo, co oznacza, że ​​jest to lekki napój, który najczęściej spożywa się przed jedzeniem. Można go również pić jako digestivo, wspierając proces trawienny po posiłku.

Z czym to się je? 

Vermut bardzo często jest podawany z sokiem pomarańczowym lub z sodą. Świetnie sprawdza się także przy klasycznych przekąskach, takich jak: oliwki, sery i wędliny.

Jakie są koktajle z vermutem? 

Do flagowych koktajli, które zawierają vermut, należą oczywiście, wszystkim znane klasyki, czyli: 

-Martini 

-Negroni 

-White Negroni 

-Manhattan

Ze względu na moc swoich aromatów, vermut jest atrakcyjnym produktem dla naszych miksologów! Jeśli chcesz spróbować autorskiego koktajlu z vermutem, wpadnij do nas wieczorem! Stworzymy dla ciebie coś specjalnego!