Zastanawiasz się jak powstało to piwo? Jeśli tak, to koniecznie poznaj tę historię! 

Co to znaczy lager?

Lager to piwo uzyskane w procesie tzw. dolnej fermentacji, czyli wytwarzane przez specjalne drożdże, które opadły na dno beczki i fermentują w niskich temperaturach. Zazwyczaj w okolicy od pięciu do piętnastu stopni.

Lager jest przeciwieństwem gatunku ALE. Gdyż w tym przypadku browary powstają w cieplejszych warunkach, a drożdże fermentują na powierzchni trunku (fermentacja górna)

Gdzie powstał lager? 

Piwo Lager powstało w 1842 roku w czeskim Pilznie. Pewnie zastanawiacie, jak do tego doszło, a sama historia jest skrajnie interesująca! Tradycja warzenia browaru ma w Czechach wielowiekową tradycję. Piwo produkowano głównie metodą chałupniczą, nie zawsze przestrzegając niemieckiego Reinheitsgebot. (prawo czystości o którym możecie przeczytać w naszych poprzednich artykułach) przez co czasem dochodziło do nieudanej produkcji. W roku 1838, w czeskim Pilznie, wówczas znajdującym się w Cesarstwie Austro-Węgier  doszło do ulicznych tumultów i wylania przez rozczarowanych piwoszy 35 kadzi ze skwaszonym piwem. Włodarze miasta postanowili wybudować miejski browar i ujednolicić produkcję. Browar był gotowy w 1842 roku, a do jego zarządzania sprowadzono z Bawarii znanego piwowara Josefa Grolla, który wraz ze swoimi pomocnikami pracował nad procesem produkcji perfekcyjnego piwa. Pracowali tak intensywnie, że pewnej nocy, przemęczeni, wszyscy zasnęli i zaprzestali podgrzewać kadzie z fermentującym piwem. Drożdże opadły na dno (dolna fermentacja!) i w znacznie niższej temperaturze wyprodukowały pierwszy lager. Piwo produkowane na bazie znakomitej pilzneńskiej wody było tak dobre, że z czasem Pilsner z jego sztandarowym Urquell (niem. Praźródło) stał się najlepiej rozpoznawalną marką piwa na świecie.

Czy lager może mieć ciemny kolor?

Oczywiście tak! Odmian lagerów mamy całkiem sporo. Począwszy od już wspomnianych jasnych i ciemnych, po słodkie i gorzkie. Smak i kolor lagera zależy w dużej mierze od sposobu produkcji. Do najpopularniejszych lagerów należą:

-Pilsner, który jest standardowym, złotym browarem

-Bock, czyli mocne i intensywne piwo o ciemnym zabarwieniu 

-Dortmunder, gdzie smakowo na pierwszy plan wysuwa się słodowy posmak. Należy do jasnego gatunku.

-Dunkel zaś, to ciemny trunek pochodzący z samego Monachium.

-Helles jest całkiem podobny do Dortmundera. Również posiada jasną barwę i słodowy posmak. 

-Oktoberfest – kojarzycie? Tak! Tego lagera nazywamy w ten sam sposób, co festiwal piwa! To bursztynowe piwo, wytwarzane wiosną. 

-Schwarzbier to ciekawe piwko, bo jest ciemne a posmak który zostawia jest czekoladowy.

-Vienna lager charakteryzuje się czerwoną barwą i mocno słodowym posmakiem. 

-Porter bałtycki to już ostatni, najpopularniejszy gatunek z naszej listy. Jego posmak jest intensywny, kakaowo-czekoladowy i na pewno zapadnie wam w pamięć!

Lager bardzo szybko podbił Europę w której tego typu browarów produkuje się naprawdę ogromne ilości. Towarzyszą nam w wielu barach, restauracjach i sklepach. Są najchętniej wybieranymi piwami w Polsce, a raport GUS-u z 2021 roku mówi nam, że Polska, Niemcy i Hiszpania należą do największych producentów chmielowego trunku w Unii Europejskiej! 

Jednak największym światowym producentem piwa Lager są…… Chiny!

Aby tradycji stało się zadość, zapraszamy was wszystkich do naszego lokalu! Podamy wam Pilsnera nie z samym dwutlenkiem węgla lecz z domieszką azotu, co podkreśli jego niepowtarzalne walory.

Kto chce nas odwiedzić?